четвртак

Testo za pizzu-Ajme koliko nas je!

Evo me kasnim i zurim...ovo ne lici na mene....ja ne volim da kasnim.....Ovog meseca koji je vec na samom kraju u igrici Ajme koliko nas je! tema vrlo sirokog spektra,ni manje ni vise nego KVASAC, a Mirela sa bloga loveaffair bas se potrudila da nas baci na slatke muke :)

Sta cu,gde cu....sta da pravim....
Sve mi diraj al testo nikako :)





Sto se tice testa za pizzu uvek sam ga pravila sa svezim kvascem,od danas samo sa suvim :)....onda sam kod mame pronasla knjigu samo o pizzama,slike mame da ih bukvalno pojedes sa sve koricama knjige....




Zasucem rukave i krenem u nove radne pobede....

Potrebno:
1,5 kg brasna (mozda zvuci puno,ali mi obozavamo pizze)
oko 700ml mlake vode
2 kasike secera
2 kasike soli
4 kasike maslinovog ulja (ako nemate moze i suncokretovo)
2 kesice suvog kvasca

Postupak:

U 500ml mlake vode dodajte secer,a potom i kvasac,jednu kasiku brasna,maslinovo ulje ,malo izmesajte i ostavite da kvasac uradi svoje.Nakon nekih 10 min u pogodnoj vangli ,prosejte manje od kilograma brasna,dodajte so i rastvoreni kvasac,zasucite rukave i krenite u avanturu :)

Dodajte ostatak mlake vode i zamestite testo....prekrite krpom vanglu i ostavite da odstoji,dok se ne udvostruci....nakon nekh 30 min stojanja na toplom,kada je testo dostiglo duplu kolicinu,istresite ga na pobrasnavljen sto i premesite...brasna cete dodavati po potrebi,nemojte mnogo jer testo ne sme biti pretvrdo a ni premekano da vam se lepi za ruke!Slobodno podelite testo na pola kako bi ga lakse mesili.

Dobrih 10min mesite dok testo ne postane glatko,i tako svaku obgu...ostaviti par minuta da odmori,pa obge podeliti na manje obgice koje cete razvuci za podlogu pizze...
Ja volim da rupove podloge malo zavrnem....testo razvuci na debljinu od 3mm i  stavite nadev....jos da imam pec na drva pa da to bude pravo pecenje...uf uf....

Sto se tice nadeva,prepustam vam masti na volju :)
jedino sto bih vam preporucila da kada stavljate origano,stavite ga kada pred kraj narendate sir,pa origano preko sira :) mnogo lepsi ukus...




Evo ga i finalni rezultat :) Testo je divno...
Vrlo bitna stvar koja mi se dopala je da testo nije suvo cak ni nakon nekoliko sati kada se pizza i ohladi...tako da je i za veceru bila odlicna :)